ŞART EDATLARI
(أدوات الشروط)
Anlatılmak istenen durumu belli bir şarta bağlayan cümlelere şart cümleleri denir. Bir şarta bağlı olarak bir eylemin veya durumun gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesini ifade eden bu cümle türlerinde Arapçada şart ismi veya şart edatı denilen unsurlar yardımıyla şart anlamı elde edilmiş olur. Şart edatları başlığı altında inceleyebileceğimiz bu unsurları şöyle sıralayabiliriz:
Şart Edatları nelerdir?
Arapçada en çok kullanılan şart edatları şunlardır:
Şart kullandığımız zaman ne zamanlar geniş zamanla kullanırız ne zaman sade bir şekilde fiili sadece sa/se ile birlikte kullanırız ?
Teşşekkürler
Şart, gerçekleşmemiş bir şeyin şayet gerçekleşmiş olursa olmuş olan veya olabilecek olan ihtimalleri anlatmak için kullanılan bir yapıdır. Bunu anlatırken geniş zaman ve geçmiş zaman (anlatılmak istenen şeye göre) kullanılabilir. Sadece se/sa ile kullanmakla kastınızı anlayamadık.
Çok teşekkür ederim
Mesela gitsem ve gidersem arasındaki farkı tam olarak anlayamıyorum
Ya ne zaman gitsem diyoruz mesela
Ne zaman gidersem diyoruz ?
“gitsem” aslında gitme ihtimali yok veya çok zayıf. Bu durumu şartın kendisi değil aslında cevap belirliyor. Örneğin “Memlekete gitsem kimse beni tanımaz” yani gitmemiş, yakın zamanda gitme ihtimali de yok. bu durumda daha ziyade لو şart edatı kullanılır. لو ذهبت gibi…
“gidersem” gelecek zamanda olması ihtimali biraz daha kuvvetli bir şart. Örneğin “Memlekete gidersem yaylaya mutlaka çıkarım” yani gelecek zamanda olması muhtemel. Böyle bir anlatımda لو kullanılabileceği gibi, إذا veya إن şart edatları da kullanılabilir. لو ذهبت / إذا ذهبت / إن ذهبت
Anladım çok teşekkür ederim
HOCAM من صبر ظفر dediğimizde منnin konumu müpteda mıdır? Rica etsem açıklarmısınız irabı nasıl olur
Bu cümede من bir şart edatıdır. İki fiili birden cezm eder. İrabdan mahalli yoktur.
Cevap cümlesi şart cümlesinin önüne geçer mi ?
Geçmez.