Arapçada Fasih – Lehçe Farkı Nedir?

Arapça öğrenmek isteyenlerin önündeki en önemli sorulardan biri de Arapçada Fasih – Lehçe Farkı Nedir? Hangi Arapçayı Öğrenmeliyiz? sorusudur.

Arapça iki dilli bir dildir. Yani tüm Arap ülkelerinde resmi dil olarak kullanılan Standart Arapça diyebileceğimiz (Fasih) kullanım ve bölgelere göre değişiklik gösteren yöresel (Lehçe) kullanımı.

Bir anadilin tarihsel, toplumsal, bölgesel ve kültürel nedenlerle ses, yapı ve sözdizimi yönlerinden oldukça büyük farklılıklar gösteren koluna lehçe denir. Şive ile lehçe farklı şeylerdir. Arapçada Arabistan yarımadası lehçeleri, Irak lehçeleri, Suriye lehçeleri, Mısır lehçeleri ve Kuzey Afrika lehçeleri gibi beş ana lehçe grubu bulunmaktadır. Bu lehçeler yer yer birbirlerinden çok farklı kullanımlar içerdikleri için, örneğin bir Iraklı kendi lehçesiyle konuşan bir Cezayirliyi anlamakta çok zorluk çeker. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için şöyle örnekleyebiliriz:
Şu anda kullandığınız dili Fasih Türkçe olarak hayal edin. Azerbaycan’da da Türkçe konuşuluyor, Türkmenistan’da da Türkçe konuşuluyor. Ama bir Azeri Türkçe konuştuğunda onu anlamamız biraz zorlaşır. Veya bir Türkmen Türkçe konuştuğunda onu anlamamız daha da zor hale gelir. İşte bunlara Türkçenin lehçeleri dersek, Arap lehçeleri arasında da böyle farklılıklar söz konusudur.

Bu yüzden Arapça öğrenmek isteyenler lehçe mi yoksa fasih mi (standart Arapça) öğrenmeleri gerektiğine baştan karar vermelidirler.

Fasih Arapça nerelerde kullanılır? Lehçe öğrenmek zorunda mıyım?

Fasih Arapça (standart Arapça MSA – Modern Standart Arabic) 25 Arap ülkesinde resmi dil olarak kullanılır. Okullarda, basın yayın organlarında, resmi yazışma ve açıklamalarda, genel olarak toplumun tamamını ilgilendiren tüm basılı veya görsel ilan, materyal ve yayınlarda akademik sahada, dini sahada fasih Arapça kullanılmaktadır. Bunun dışında kalan günlük yaşam içerisinde, alış veriş, sohbet, karşılıklı ilişkiler, sinema tiyatro faaliyetlerinin çoğu lehçe ile yapılmaktadır.

Buradan hareketle hedefinizi belirlerken öncelikle “ben niçin Arapça öğrenmek istiyorum?” sorusuna net olarak cevap vermelisiniz. Mesela eğer ticari bir iş amacıyla Arapça öğrenecekseniz karşılıklı halkla ilişkiler konusu bağlamında lehçe öğrenmeniz elzemdir. Ancak dini bir amaçla öğreniyorsanız bu durumla lehçe öğrenmenize gerek yoktur.

Lehçe öğrenmek için ne yapmam lazım?

Lehçe öğrenirken iki farklı yoldan ilerleyebilirsiniz. Birincisi, önce standart Arapçayı öğrenirsiniz, akabinde ilginizi çeken lehçeyle ilgili çalışırsınız. Bu görece daha uzun soluklu bir çalışma olmakla birlikte hem Fasih Arapçaya hem de Lehçeye hakim olmanızı sağlayacak bir yoldur.

İkinci olarak, direk ilgilendiğiniz lehçeyle ilgili çalışırsınız. Bunun için lehçe eğitimi veren kurs, kurum veya öğretmenle birebir çalışma yürütmeniz yerinde olur. Yahut da ilgilendiğiniz lehçenin kullanıldığı bölgede yaşama, kalma imkanınız varsa dili doğrudan kullanıldığı bölgede yaşayarak öğrenmiş olursunuz.

Aşağıdaki videoda Arapça çalışmaya nereden ve nasıl başlanmalı, Arapçada fasih ve lehçe arasındaki farklar, Arapça öğrenmek ne kadar sürer, nasıl bir çalışma izlemeli gibi konularla alakalı işinize oldukça yarayacak bilgileri bulabilirsiniz:

Videoda bahsi geçen konularla ilgili linkleri aşağıda bulabilirsiniz:

Arapça Türkçe Ortak Kelimeler: https://www.arapcadeposu.com/arapca-cesitli-dokumanlar-turkce-arapca-ortak-kelimeler

Ders Programlarımız:

Sıfırdan Arapça Dersleri

Arapça Konuşma Dersleri

AÖF Arapça 1 Dersleri

AÖF Arapça 2 Dersleri

AÖF Arapça 3 Dersleri

AÖF Arapça 4 Dersleri

Yds-Yökdil-Ydt Dersleri

Modern Farsça Dersleri

ARAPÇA ÖĞRENMEK İSTER MİSİNİZ?

Arapça Öğrenmek Sandığınız Kadar Zor Değil!

Arapçaya sıfırdan başlamak isteyenler, yıllardır Arapça çalıştığı halde bir türlü konuşamayanlar, Arapçada artık boşuna kürek çektiğini düşünmeye başlayanlar…

Evinizde, işyerinizde, kursa gitmeden, sıkılmadan, bunalmadan, en kolay metodlarla Arapça öğrenebilirsiniz. Üşenmeyin, ertelemeyin, vazgeçmeyin!

8 Aralık 2022

0 responses on "Arapçada Fasih - Lehçe Farkı Nedir?"

Mesaj At

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tasarım ve Uygulama © HETA WEB. Tüm Hakları Saklıdır.