Günümüzde bilinen ve Arap diliyle yazılmış olan kitabelerin en eskisi İmruu’l-Kays b. Amr’in M. 328 tarihli mezar kitabesidir. Bu kitabe Nabati abidelerinde görülen Nabatî-Årâmî yazısıyla yazılmıştır. Bu yazıda bugünkü Arap yazısını andıran bazı değişiklikler görülmektedir. Arap yazısı ile yazılmış en eski kitabeler ise M. VI. yüzyıla aittir.
Yazının Araplar arasında İslâmdan önce yayılmaya başladığında şüphe yoktur. Fakat, Arap yazısındaki hızlı gelişme İslâmiyetten sonra olmuştur. Bunun iki sebeb Kur’ân’ın titizlikle tesbit edilmesi ve İslâmiyetin kısa zamanda Arap Yarımadası’nın dışına taşmış olmasıdır.
İslâmiyet ortaya çıkmasaydı Arap yazısı Araplara ve Arabistan’a has bir yazı olarak kalırdı. Halbuki, zamanla İslâm’a giren diğer milletler yeni dinlerinin tesiriyle esk alfabelerini bırakmışlar ve Kur’ân alfabesini benimsemiş lerdir. Bu sayede Arap yazısı: Irak, Suriye ve Filistin’de Süryâni ve Yunan, Mısır’da Kıpti, Kuzeybatı Afrika’da Berberi, İran’da Pehlevi, Ortaasya’da Uygur yazılarının yerine geçmiştir.
Devamı için…
0 responses on "Arap Yazısının Doğuşu ve Gelişmesi"