Arapça Konuşmaktan Korkma

Arapça konuşabilme hevesiyle yanıp tutuşanlar bir Arapla karşılaşınca dut yemiş bülbül gibi suskunluğa bürünürler. Çoğumuz bunu yaşamışızdır. “Ya yanlış konuşursam, telaffuzum doğru mu, şimdi ne diyecektim” gibi panik soruları kafamızda cirit atmaya başlar. Oysa bir dili kullanabilmenin tek yolu düşe kalka, kafasını gözünü yara yara konuşmaktan geçer. Siz hiç gayet düzgün cümlelerle anadilini konuşmaya başlayan bir çocuk gördünüz mü? Çocuklarda “ıh ıh” larla başlayan konuşma serüveni, mamaya “mammam”, uyumaya “ee eee” ile gelişmeye başlayarak “poytakay”, “mumurta”, “dodomes” kıvamında ilerler ve düzgünleşir.

Peki çocuklar konuşmalarını nasıl düzgünleştirir? Bunun tek cevabı var: İyi gözlemleyerek, taklit ederek. Çocuğu olanlar dikkat etsin, siz konuşurken çocuk dudağınıza bakar… O halde Arapça öğrenenlerin de yapması gereken tam da budur: Arapça konuşabilmek istiyorsanız bol bol izleyeceksiniz, iyi gözlemleyeceksiniz ve duyduklarınızı taklit edeceksiniz.

Tabi bir de telaffuz meselesi var. Arapça gırtlak seslerinin hakim olduğu bir dil. Bu yüzden biz Türkler bu dili ya kendimizce bolca ü sesi kullanarak telaffuz ederiz, ya da abartılı bir şekilde “ayn çatlatarak” telaffuz ederiz. Oysa Arapçada ü sesi yoktur. Kendinizi parçalarcasına “ayn” sesi çıkarmanıza da gerek yoktur.

Tabi ki başlangıçta yanlış telaffuzlar olacak, bu çok normal. Arapça kelimeleri telaffuz ederken korkmayın, yanlış da olsa kelimeleri söylemeye çalışın, ilk seferde doğru telaffuz edemeyebilirsiniz. Ama dikkatli dinlemeyle, bol bol kendi sesinizi duyarak alıştırmalar yaparak bu sorunu aşmanız mümkün.

Biz Türkler özellikle şu harflerin telaffuzunda zorlanıyoruz:

ع ayn harfi

غ gayn harfi

ض dad harfi

ظ zı harfi

ث (peltek) se harfi

ذ (peltek) ze harfi

Bu telaffuzları düzeltmek ve geliştirmek için bol bol sesli Arapça dokümanlardan istifade etmek gerekir. Özellikle altyazılı videolar bu konuda sizin en önemli aracınız haline gelmelidir. Sitemizde dokümanlar bölümünde bu konuyla ilgili bol bol video çalışması bulabilirsiniz.

Arapça konuşma ve telaffuz çalışmaları nasıl yapılmalı?

  1. Sevdiğiniz bir çizgi film, film, belgesel vs. içeren alt yazılı videolar üzerinde çalışın.
  2. Videoyu sesleri iyi duyabilmek için kulaklıkla izleyin
  3. Başlangıçta kelime kelime, sonra cümle cümle videoyu durdurun, duyduğunuzu taklit edin.
  4. Taklit yaparken aynen o sesi çıkarmaya çalışın. Ağzınızı eğebilir, duyduğunuz sesle dalga geçebilirsiniz, eğlenin.. eğlenmek öğrenmeyi kolaylaştırır.
  5. Taklit ettiğiniz konuşmaları kaydedin. Dinleyin. Orijinaliyle aradaki farkları bizzat duyun.
  6. Dinlediğiniz konuşmaları aynanın karşısında aynen yapmaya çalışın. “komik görünüyorum” “komik sesler çıkarıyorum” baskısını yenmedikçe konuşamazsınız. Komik görünün… kimin umrunda…

Sitemizin Arapça video dokümanlar bölümünde istifade edeceğiniz dosyalara ulaşabilirsiniz.

Haydi bakalım.. kolay gelsin.

ARAPÇA ÖĞRENMEK İSTER MİSİNİZ?

Arapça Öğrenmek Sandığınız Kadar Zor Değil!

Arapçaya sıfırdan başlamak isteyenler, yıllardır Arapça çalıştığı halde bir türlü konuşamayanlar, Arapçada artık boşuna kürek çektiğini düşünmeye başlayanlar…

Evinizde, işyerinizde, kursa gitmeden, sıkılmadan, bunalmadan, en kolay metodlarla Arapça öğrenebilirsiniz. Üşenmeyin, ertelemeyin, vazgeçmeyin!

2 Ocak 2021

0 responses on "Arapça Konuşmaktan Korkma"

Mesaj At

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tasarım ve Uygulama © HETA WEB. Tüm Hakları Saklıdır.