AÖF İlahiyat Önlisans okuyan neredeyse her öğrencinin korkulu rüyası Arapça dersleridir. AÖF Arapça derslerinden başarılı olup sınıfını takılmadan geçmek ve biran önce mezun olmak isteyenlere güzel bir haberimiz var. Aşağıdaki 5 ipucunu uygulayın, AÖF Arapçadan sorunsuz geçin!
3. Arapçaya özel zaman ayırın
AÖF İlahiyat’ta sadece Arapça dersleri yok. Bir çok dersiniz var. Fakat Arapça iki nedenden dolayı diğerlerlerinden daha özel zaman ayırmanızı gerektiriyor. Birincisi, sıfırdan bir dil çalışması içerisine giriyorsunuz; ikincisi, Arapça sadece mesleki hayatınızda değil tüm hayatınızda çok değişik mecralarda kullanabileceğiniz değerli bir araç. Bu nedenle Arapçaya daha özel, daha konsantre bir zaman ayırın.
4. Düz liseden AÖF İlahiyata girenler, alfabeyi hızla öğrenin
AÖF İlahiyat’a düz liseden geldiyseniz, yani Arapçanın a’sını bile bilmiyorsanız, hemen kolları sıvayın. Hiç vakit kaybetmeden Arap alfabesini hemen öğrenin. Sıkı bir çalışmayla alfabeyi 3-5 gün içerisinde çözersiniz. “Arapça öğrenmek zor” fikri sabitinden bir an önce kurtulun. Ertelemeyin, üşenmeyin, pes etmeyin!
Arap alfabesi 28 adet sessiz harften oluşur. Sessiz harfleri seslendirmek için bir dizi işaretten oluşan “hareke” sistemi kullanılır. Bu sisteme göre harfin üstüne çizilen yatay çizgi (fetha – üstün) harfin “e/a” sesi ile okunmasını; harfin altına çizilen yatay çizgi (kesra – esre) harfin “i/ı” sesi ile okunmasını; harfin üstüne konulan virgül (minik vav harfi) (damme – ötre) harfin “u” sesi ile okunmasını sağlar. Tüm harekeler ve okuma sistemi ile ilgili detaylı açıklamayı aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
5. Biriktirmeden çalışın
Çok klasik bir söylem gibi dursa da, başarınızdaki payı çok büyük. Arapçayı asla biriktirmeyin, ertelemeyin. Çünkü konular birbirine bağlı ilerlediğinden biriktirdikçe ve erteledikçe yeni konularla birlikte Arapça sizin için dev bir bulmaca yığınına dönüşebilir. Arapçanın kabusunuz olmasını istemiyorsanız, konuları hazmederek ilerleyin, planlı çalışın, biriktirmeyin ve ertelemeyin!
6. Yazarak çalışın!
“Yazarak çalışın da ne demek? Tabiki yazarak çalışıyoruz” demeyin, alıştırmaları, soruları, öğrendiğiniz kuralları üşenmeden defterinize yazın. Yazacağınız şeyler şunlar:
- Arapça kuralları yazın
- Yeni öğrendiğiniz Arapça kelimeleri eş anlam ve zıt anlamlılarıyla birlikte yazın.
- Yeni öğrendiğiniz fiilleri geçmiş zaman (mazi), geniş zaman (muzari) ve masdar şekilleriyle birlikte yazın.
- Alıştırma sorularını yazın, çözümü zihninizden değil yazarak yapın.
Bu uygulamalar akılda kalıcılığı arttıracak ve AÖF Arapça derslerinden geçmenizi kolaylaştıracaktır.
8. Dilbilgisi kurallarını ezberlemeyin, mantığını çözün!
AÖF İlahiyat Arapça sınavlarında sorulan dil bilgisi ile alakalı soruları çözebilmeniz için kuralların mantığını öğrenmeniz gerekir. Bu yüzden Arapça gramer kurallarını ezberlemeyin. Böyle yaparsanız o kadar kuralı ezberlemekte zorlanırsınız, zaman kaybı yaşarsınız ve ezberleseniz bile sınavdan sonra pat diye hepsini unutursunuz. Dolayısıyla emeğiniz boşa gitmiş olur. Bunun yerine Arapça dil bilgisi kurallarının ana mantığını kavramaya çalışın. Gerek özel derslerimizde gerekse internet üzerinden yayınlanan AÖF Arapça derslerimizde dil bilgisi kuralları ezberletilmeden, mantığı izah edilerek öğretilmektedir. AÖF Arapça derslerimize katılın, içiniz de kafanız da rahat olsun!
10. Geçmiş yıllarda çıkmış soruları inceleyin!
Geçmiş yıllarda çıkan AÖF Arapça soruları mutlaka incelenmesi gereken, üzerinde çalışmanız gereken dokümanlardır. Önceki yıllarda çıkmış bir Arapça sorusunu çalışmak demek, sorunun neyi sorduğunu, nasıl ve ne tarzda (boşluk doldurma, çoktan seçme, yanlışı bulma vb.) sorduğunu inceleyerek fikir sahibi olmak demektir. Sorulan soruların çoğunluğu her sene yeni üretilen sorular olmakla birlikte bu yeni sorular aslında önceki yıllarda sorulan sorularla biraz oynanmış, kelimeleri veya diziliş sıraları değiştirilmiş sorular olmaktadır. Hatta bazen birebir aynı soruların sorulduğu da görülmektedir. Bir sınavda önceki yıllarda sorulmuş bir sorunun aynen çıkma olasılığı %10 – %20 arasıdır. Biraz değiştirilmiş şekilde çıkma olasılığı ise %60 civarındadır.
Soru çözerek bir konuyu kavramak aslında en geçerli yoldur. AÖF Arapça derslerimizde sınavlarda çıkmış soruları detaylarıyla izah ederek çözdük. Her ünitede konuyu anlaşılır bir şekilde anlattıktan sonra o üniteyle alakalı soruları tüm incelikleriyle, tuzaklarıyla, çözüm yöntemleriyle ele alıp basit bir dille çözümlemesini anlattık. Soru çözerken işinize yarayacak püf noktalarını açıkladık. Siz de AÖF Arapça derslerimize katılarak hem konuların ana matığını öğrenip iyi bir Arapça bilgisine sahip olabilir, hem de soru çözümleri ve ip uçlarını öğrenerek sınavlarınızdan yüksek puanlar alabilirsiniz.
0 responses on "AOF Arapça Derslerinden Geçmek İçin 5 İpucu"