AÖF Arapçada Başarılı Olmanın 10 Altın Kuralı

AÖF İlahiyat Önlisans okuyan neredeyse her öğrencinin korkulu rüyası Arapça dersleridir. AÖF Arapça derslerinden başarılı olup sınıfını takılmadan geçmek ve biran önce mezun olmak isteyenlere güzel bir haberimiz var. Aşağıdaki 10 altın kuralı uygulayın, AÖF Arapçadan sorunsuz geçin!

1. Yeni bir dil öğreniyorsunuz, bunun heyecanını yaşayın!

Arapça dünya üzerinde önemi gittikçe artan kritik bir dildir. Siz de AÖF İlahiyat öğrencisi olarak Arapçayı bir zorunluluk değil yeni bir dil öğrenme heyecanıyla karşılayın! Hem mesleğiniz gereği çok ihtiyaç duyacağınız bir dil, hem de  tüm dünyanın dikkatini çeken 25 ülkenin anadil olarak kullandığı çok geniş bir dildir Arapça. Çalışmalarınıza bu gözle motive olun. Bu muhteşem dili öğrenme fırsatı yakalamış olmanın sevincini yaşayın!

2. Arapçayı bir engel değil, bir başarı anahtarı olarak düşünün!

Arapçayı AÖF İlahiyat’tan mezun olmak için aşmanız gereken bir engel olarak görmeyin. Tam tersine Arapça sizin mesleki yaşantınız boyunca çok değerli bir yardımcınız olacaktır. Arapça size bir çok başarıların kapısını açacak bir başarı anahtarıdır. Hiç bir başarı zahmetsiz olmaz. Başında biraz terleyeceksiniz, sonrasında bu anahtarla bir çok başarı kapısını açacaksınız. Arapçayla savaşmayın, onunla arkadaş olun, omuz omuza yürüyün!

AOF Arapça 1 Örnek Ders Anlatımı ve Soru Çözümleri

3. Arapçaya özel zaman ayırın

AÖF İlahiyat’ta sadece Arapça dersleri yok. Bir çok dersiniz var. Fakat Arapça iki nedenden dolayı diğerlerlerinden daha özel zaman ayırmanızı gerektiriyor. Birincisi, sıfırdan bir dil çalışması içerisine giriyorsunuz; ikincisi, Arapça sadece mesleki hayatınızda değil tüm hayatınızda çok değişik mecralarda kullanabileceğiniz değerli bir araç. Bu nedenle Arapçaya daha özel, daha konsantre bir zaman ayırın.

4. Düz liseden AÖF İlahiyata girenler, alfabeyi hızla öğrenin

AÖF İlahiyat’a düz liseden geldiyseniz, yani Arapçanın a’sını bile bilmiyorsanız, hemen kolları sıvayın. Hiç vakit kaybetmeden Arap alfabesini hemen öğrenin. Sıkı bir çalışmayla alfabeyi 3-5 gün içerisinde çözersiniz. “Arapça öğrenmek zor” fikri sabitinden bir an önce kurtulun. Ertelemeyin, üşenmeyin, pes etmeyin!

Arap alfabesi 28 adet sessiz harften oluşur. Sessiz harfleri seslendirmek için bir dizi işaretten oluşan “hareke” sistemi kullanılır. Bu sisteme göre harfin üstüne çizilen yatay çizgi (fetha – üstün) harfin “e/a” sesi ile okunmasını; harfin altına çizilen yatay çizgi (kesra – esre) harfin “i/ı” sesi ile okunmasını; harfin üstüne konulan virgül (minik vav harfi) (damme – ötre) harfin “u” sesi ile okunmasını sağlar. Tüm harekeler ve okuma sistemi ile ilgili detaylı açıklamayı aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

 

5. Biriktirmeden çalışın

Çok klasik bir söylem gibi dursa da, başarınızdaki payı çok büyük. Arapçayı asla biriktirmeyin, ertelemeyin. Çünkü konular birbirine bağlı ilerlediğinden biriktirdikçe ve erteledikçe yeni konularla birlikte Arapça sizin için dev bir bulmaca yığınına dönüşebilir. Arapçanın kabusunuz olmasını istemiyorsanız, konuları hazmederek ilerleyin, planlı çalışın, biriktirmeyin ve ertelemeyin!

6. Yazarak çalışın!

Yazarak çalışmak öğrenmeyi hızlandıran bir uygulamadır. Arapçayı çalışırken mutlaka bir deftere yazarak çalışmalısınız. Dilbilgisi kurallarıyla ilgili hatırlatıcı minik notlar alabilirsiniz. Özellikle Arapça alıştırmaları defterinize yazarak çözün. Sanki bir matematik problemi çözüyormuş gibi, sorunun üzerinde düşünün, mantığını anlayın, yazın, çizin. Bu, akılda kalıcılığı arttıracaktır.

7. Okuma parçalarında geçen kelimeleri öğrenin!

AÖF İlahiyat Arapça derselerinin her ünitesi bir okuma parçasıyla başlar. Bu okuma parçasında o ünitenin ana konusu ile bağlantılı bir mevzu ele alınır. Derste işlenecek olan dil bilgisi kuralları kullanılarak yapılmış cümleler sayesinde bir pratik yapılmış olunur. İşte bu metinlerde geçen kelimelerden mutlaka sınavda en az iki soru çıkar. Bu soruları çözebilmeniz için okuma parçasından sonra yer alan alıştırmalarda sorulan eş anlam – zıt anlam sorularına özellikle dikkat edin, bu soruları defterinize yazarak çözün. Metinde geçen bilmediğiniz kelimeleri her metne ait listeler oluşturarak not alın ve ezberlemeye çalışın. Ama “ben dil bilgisine ağırlık vereyim” derseniz iki soru için bu zahmete girmemeyi de tercih edebilirsiniz…

8. Dilbilgisi kurallarını ezberlemeyin, mantığını çözün!

AÖF İlahiyat Arapça sınavlarında sorulan dil bilgisi ile alakalı soruları çözebilmeniz için kuralların mantığını öğrenmeniz gerekir. Bu yüzden Arapça gramer kurallarını ezberlemeyin. Böyle yaparsanız o kadar kuralı ezberlemekte zorlanırsınız, zaman kaybı yaşarsınız ve ezberleseniz bile sınavdan sonra pat diye hepsini unutursunuz. Dolayısıyla emeğiniz boşa gitmiş olur. Bunun yerine Arapça dil bilgisi kurallarının ana mantığını kavramaya çalışın. Gerek özel derslerimizde gerekse internet üzerinden yayınlanan AÖF Arapça derslerimizde dil bilgisi kuralları ezberletilmeden, mantığı izah edilerek öğretilmektedir. AÖF Arapça derslerimize katılın, içiniz de kafanız da rahat olsun!

9. Alıştırmaları önce kendiniz çözün!

Arapçada başarılı olmanın yolları

AÖF İlahiyat Arapça ders kitaplarında her ünitenin sonunda yer alan alıştırmaları önce defterinize çözün, sonra cevap anahtarından kontrol edin. Okuyarak veya sadece göz gezdirerek “hımmm anladım” dediğiniz hiç bir soruyu hatırlayamazsınız! O yüzden gerek kitabınızdaki gerek faydalandığınız diğer alıştırma kitaplarındaki soruları önce kendiniz çözün, sonra cevabına bakın.

10. Geçmiş yıllarda çıkmış soruları inceleyin!

Sorulan soruların çoğunluğu her sene yeni üretilen sorular olmakla birlikte bu yeni sorular aslında önceki yıllarda sorulan sorularla biraz oynanmış, kelimeleri veya diziliş sıraları değiştirilmiş sorular olmaktadır. Hatta bazen birebir aynı soruların sorulduğu da görülmektedir. Bir sınavda önceki yıllarda sorulmuş bir sorunun aynen çıkma olasılığı %10 – %20 arasıdır. Biraz değiştirilmiş şekilde çıkma olasılığı ise %60 civarındadır.

Soru çözerek bir konuyu kavramak aslında en geçerli yoldur. AÖF Arapça derslerimizde sınavlarda çıkmış soruları detaylarıyla izah ederek çözdük. Her ünitede konuyu anlaşılır bir şekilde anlattıktan sonra o üniteyle alakalı soruları tüm incelikleriyle, tuzaklarıyla, çözüm yöntemleriyle  ele alıp basit bir dille çözümlemesini anlattık. Soru çözerken işinize yarayacak püf noktalarını açıkladık. Siz de AÖF Arapça derslerimize katılarak hem konuların ana matığını öğrenip iyi bir Arapça bilgisine sahip olabilir, hem de soru çözümleri ve ip uçlarını öğrenerek sınavlarınızdan yüksek puanlar alabilirsiniz.

Derslerimize katılmak için hemen tıklayın >

AÖF derslerimize katılarak Arapça derslerinden yüksek puanlar alan öğrencilerimizin yorumlarını okumak için tıklayın.

AOF Arapça 4 Örnek Ders Anlatımı ve Soru Çözümleri

ARAPÇA UZMANI

0 responses on "AÖF Arapçada Başarılı Olmanın 10 Altın Kuralı"

Mesaj At

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tasarım ve Uygulama © HETA WEB. Tüm Hakları Saklıdır.